1e Poolse Pantserdivisie in Warschau

De herinnering aan de soldaten van generaal Maczek in Warschau

Memorabilia van de Eerste Pantserdivisie in Warschau

Het monument van de Eerste Pantserdivisie van generaal Stanisław Maczek werd gebouwd in 1995 in Warschau, in de wijk Żoliborz, op het Invalidesplein (plac Inwalidów).
De oprichters van het monument waren 40 steden uit België, Nederland, Frankrijk en Schotland, via welke liep het gevechtsroute van Poolse soldaten.

De kolom met de adelaar is gekroond met helm en huzarenvleugels en aan de voet een gestileerde tankrups. Op het voetstuk bevindt zich inscriptie: “Poolse soldaat vecht voor de vrijheid van alle naties, maar sterft alleen voor Polen – Generaal Stanisław Maczek, commandant van de de Eerste Pantserdivisie” en “een eerbetoon aan de soldaten van de de Eerste Pantserdivisie, die op de Poolse, Franse, Belgische, Nederlandse en Duitse slagvelden sneuvelden. De steden van West-Europa, wapenbroeders 1939-1945, landgenoten”.

Het monument werd gebouwd door de inspanningen van Dhr. Zbigniew Mieczkowski – de oprichter van de Stichting van de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Stanisław Maczek, voorzitter van het Bouwcomité van het Monument 1e Poolse Pantserdivisie in Warschau, auteur van het boek “De soldaten van General Maczek” en “The soldiers of general Maczek in World War II”.

In de Museum van het Poolse Leger in Warschau staat enkele pantservoertuigen van de  1e Poolse Pantserdivisie met bekende huzarenlogo en naam BREDA.

 Foto’s © André Skibinski 2013