Uitgelicht – Barbara Simonse-Stec

Begin van dit jaar heb ik geprobeerd met mevrouw Simonse, tijdens de vakantie-beurs in Utrecht, via een gesprek wat achtergrond informatie te krijgen over haar bedrijf. Ik kon dat gesprek gewoon vergeten. Het was er zo druk dat je behoorlijk lang in de rij moest staan om alleen maar iets te vragen. Polen blijkt ineens enorm in trek te zijn. Het was een heel leuke ervaring om tijdens het wachten met mensen in contact te komen die voor de eerste maal naar Polen gaan. Ze vragen dan of je ook wel eens in Polen bent geweest. Als die vraag wordt gesteld treffen ze ineens een enthousiaste persoon tegenover zich. (In dit geval 2 want wij waren er samen) Hoe veilig is Polen? Een veel gestelde vraag maar met een heel snel antwoord. Misschien wel veiliger als Nederland!
Vanaf 1992 hebben mijn vrouw Wil en ik ruim 40 maal Polen bezocht. Een prachtig land met een geweldige folklore een indrukwekkende natuur. En… niet te vergeten de vriendelijke en behulpzame mensen en zeker zo veilig als Nederland. Punt uit!

Op een middag ben ik maar naar Wijk bij Duurstede gereden om wat meer te weten te komen. Vanaf Utrecht is het een behoorlijk stukje rijden van de grote weg ca. 14 kilometer het wordt steeds rustiger en rustiger. En dan ineens zie je prachtige huizen in oase van rust.

Aan de Amstel 108 te Wijk bij Duurstede trof ik een vriendelijke meneer Simonse. Hij wees me de weg naar boven.
Ik trof daar een reisbureau met alles erop en eraan. Alles keurig op orde en aan de wand schitterende affiches. Daar zat  mevrouw Barbara Simonse achter haar bureau in gesprek met een klant. Na enige ogenblikken was het gesprek beëindigd en werd ik op de bekende Poolse gastvrijheid welkom geheten.

Tijdens een kopje koffie raakte we al snel aan de praat. Ik had beloofd dat ik me thuis zou voorbereiden op datgene wat ik wilde vragen.
Maar tijdens het gesprek dwaalde ik al gauw af want onze gezamenlijke belangstelling voor Polen gaf genoeg stof tot praten.
Barbara woont met haar man en haar dochter van 13 jaar al jaren in Nederland. Hoe is dat gekomen? Barbara, oorspronkelijk lerares Engels in Kraków, ging 16 jaar geleden met een vriendin op vakantie naar Nederland. Groesbeek om precies te zijn. Daar leerde ze haar man André kennen.
Wat er toen gebeurde is niet moeilijk te raden. Barbara bleef in Nederland. Maar met enige teleurstelling kwam ze tot de ontdekking dat haar Engels leraarschap in Nederland niet de waarde had zoals in Polen. Dat liet ze er niet bij zitten en heeft gezorgd dat dit wel het geval was. Via studie heeft ze de bevoegdheid II Engels behaald en kan nu ook in Nederland gewoon lesgeven.
Ze zocht werk en kwam terecht bij Perfect; afdeling reizen. Met haar interesse van cultuur zal ze goed op haar plaats. Om haar werk goed en vakkundig te doen, behaalde ze de cursus reisbegeleidster. Ze heeft daar 9 jaar gewerkt, met heel veel plezier. Intussen behaalde ze alle vakdiploma’s en ook de nodige Iata papieren. Kortom ze was inmiddels een allround vakvrouw geworden. Met het werk in de reiswereld voelde ze zich als een vis in het water.
Ze kan een aantal jaren steunen op een grote vast klantenkring. Dat Reisbureau Simonse specialist is in reizen naar Polen spreekt uiteraard vanzelf. Daarnaast ook veel andere landen in Oost Europa. Tijdens de drukke uurtjes komt een vriendin haar helpen en haar man is ook haar steun in alles. Hij doet heel veel dingen, waar Barbara in het gezin niet aan toekomt.
Wat vindt u leuk in Nederland?
Nederland is een geordende, maar ook tolerante maatschappij, dat is leuk. Maar je moet oppassen dat het niet te erg wordt. Ik ga graag ergens spontaan naar toe. Het liefste zonder afspraak en dat lukte eerst bijna niet, nu gelukkig wel. Ik heb in de loop van de jaren een grote en fijne vriendenkring opgebouwd.
Wat vindt u niet leuk in Nederland?
Er zijn ( bijna) geen dingen meer die in niet leuk vind in Nederland. Ik heb mij gewoon op allerlei terreinen aangepast. Dat kost mij geen moeite. Maar de mensen moeten wel respect voor elkaar tonen. Op school viel mij op, dat de omgang leerling/scholier leraar niet altijd even respectvol verloopt. Ik was het in Polen iets anders gewend.
Wat hebt u gemist in Nederland ten opzichte van Polen?
Wat ik erg gemist heb en af en toe nog mis, is het dansen. Dat is in Nederland erg beperkt mogelijk. Als je in Polen gaat dansen, dan dans je ook werkelijk tot in de zeer kleine uurtjes.
De keuze in de toekomst; Polen of Nederland?
Ik wil graag ook voor mijn dochter in Nederland een goede toekomst opbouwen.
Wel veel terug naar Polen. Dat kan ik voor mijn werk genoeg. Dan kan ik tevens nog eens lekker dansen.

Op de klok kijkend is er bijna een uur verstreken, wat vliegt de tijd.  Ik had gezegd dat het gesprek in een half uur kon worden afgerond. Want het is juist in deze tijd bijzonder druk op een reisbureau. Daarom ben ik blij dat ik toch ontvangen ben en bovendien een leuk gesprek mocht hebben.
Hartelijk dank voor het gezellige gesprek in Wijk bij Duurstede, een oase van rust, waar mevrouw Barbara Simonse-Stec, met haar gezin haar draai heeft gevonden.