Uitgelicht – Autobedrijf Matejczyk

U begrijpt het al, de heer K. Matejczyk is als oud-strijder, net zoals zo velen, in Nederland gebleven. Op 1 april 1954 is hij begonnen met het autobedrijf. In 1965 kwam zoon Jan, de huidige eigenaar, door zeer bijzondere omstandigheden in het bedrijf. Als 14 jarige jongen. Met enige kennis vanuit het metaalvak ging hij vader helpen om de zaak op te bouwen.
Overdag werken en ‘s-avonds naar school om de studie voor monteur te behalen. Dat is heel goed gelukt. Het is geen bedrijf met een luxe balie en receptioniste. Integendeel de persoonlijke service en contact met de klanten staan hoog in het vaandel. En dan bouw je een heel goed bedrijf op!
Niet ver van het ouderlijke huis leerde hij zijn vrouw kennen, met de achternaam Danyluk! Juist, ook haar vader was een Poolse oud-strijder. Dat Polen een grote rol heeft gespeeld in beider leven dat zal duidelijk zijn.
Enige jaren geleden werd de heer J.Matejczyk ziek, maar achteraf viel alles gelukkig mee en kon hij zijn werk gewoon blijven voortzetten. (Inmiddels al vijftig werkzaam in het bedrijf! Petje af!)
Daarna werd vader wel ernstig ziek. Hij heeft met zijn vader, o.a. nog een mooie trip in Polen kunnen maken. Op de vraag over de opvolging in het bedrijf, volgde een snel antwoord. De zoon heeft door studie een titel en inmiddels zijn draai gevonden. En met de dochter gaat het ook goed, maar ze hebben geen ambities in de autobranche. De heer en mevr. Matejczyk merkte op, dat ze ook proberen te genieten naast het heel drukke bedrijf. En gelijk hebben ze, dat mag ook wel na 50 JAAR hard werken.

Al eerder werd opgemerkt dat Polen, maar ook de oorlog een rol heeft gespeeld in zijn leven. Hij heeft hier echter iets mee gedaan. Veel spullen van vader zijn bewaard. Ook is een Jeep aangeschaft!
Ik kreeg een uitnodiging om dit nog eens te komen bekijken. Ik maak hier graag gebruik van. Vanuit de B.C.V. “Polonia”zullen we iets organiseren om er een mooie middag van te maken. Uiteraard mogen dan de oud-strijders dan niet ontbreken. Bedankt voor de hartelijke ontvangst in Dongen en heel graag tot ziens.