Uitgelicht – Oranjeboom Kubicki

Dit maal uit de Oranjeboomstraat te Breda.

Onder het bord door met de tekst “De Oranjeboom” komt u in de werkplaats. Je kunt er een radiateur laten repareren of een nieuwe aan-schaffen. De oprichter de heer Kubicki kwam als militair bevrijder met generaal Maczek mee naar Breda. Nadat hij elders werkzaam was geweest is hij in 1954 met “De Oranjeboom” gestart. Hij kreeg daarin al snel assistentie van zijn oudste zoon Stan ( nu 54 jaar oud) die in 1959 bij “De Oranjeboom” kwam. Deze nam later het bedrijf van z’n vader over.

Hij is in 1976 gehuwd met Jeane de Ronde, deze doet de “de boek-houding” van het bedrijf. Ze hebben 2 kinderen een jongen en een meisje. Of zijn kinderen ook bij “DE ORANJEBOOM” komen werken is nu nog niet te zeggen. De zoon heeft wel een technisch beroep dus wie weet. Dat is echter van later zorg.

Een hobby tussen alle drukke werkzaamheden door was de training met zijn Duitse Herder bij de hondenclub “Tuinzigt”.  Ook ging Stan regelmatig met zijn vader naar het geliefde Polen. Gelet op de grote afstand, werden daarvoor 2 reisdagen uitgetrokken.

Bij De Oranjeboom B.V. werkt ook z’n broer. Hans (nu 48 jaar oud)
kwam daar, direct van school, in 1976 werken. Dit doet hij nu nog  met heel veel plezier, dat zie je gewoon aan z’n uitstraling! We hebben NU bij de ORANJEBOOM te maken met de broers Stan en Hans die een stukje vakmanschap hebben gecreëerd en een uitgebreide klantenkring hebben opgebouwd. Ze hebben daar heel hard voor gewerkt. Dat was meer dan een 36 urige werkweek! Het is heel gek als je vraagt naar de Oranjeboom, kent heel veel mensen dit bedrijf. Dat mond tot mond reclame werkt dat is wel zeker. Naar aanleiding van een leuk gesprek tussen alle werkzaamheden door heeft Hans mij bijgepraat en verteld hoe alles is gegaan.

Conclusie: In de Oranjeboomstraat staat een fantastisch bedrijf, opgericht vanuit een Poolse achtergrond. Gesticht door een Poolse oud-strijder die met zijn technische jongens ambitie en hardwerken iets hebben bereikt.
Hebt u pech met uw autoradiateur dan bent u bij “De Oranjeboom” aan het goede adres. Gaat u gerust eens kijken dan weet u het direct!

Ad Kuijl