Uitgelicht – Optiek “Czyżewski”

Optiek “Czyżewski” b.v.

Al jaren een trouwe adverteerder in ons informatieboekje. Een zoon van mevr. Czyżewska (weduwe van een oud-strijder) maar dat wist u misschien al.
Op een middag ben ik gewoon eens naar binnen gegaan. De heer Czyżewski was aanwezig. Gevoelsmatig dacht ik dat het een familiebedrijf was. Maar neen, vader, inmiddels overleden, had het beroep elektricien uitgeoefend.
Hij heeft het bedrijf zoals het nu is, helemaal zelf opgebouwd en uitgebreid. Na zijn M.B.O. opleiding en militaire dienstplicht, via het Onze Lieve Vrouwe Lyceum naar de optiekschool te Rotterdam.
Een schot in de roos. Hij bleek een heldere kijk op het vak te hebben, want hij kwam bijna direct in het 2e jaar terecht.

Hij voelde zich als een vis in het water, want via het HBO, de Universiteit, behaalde hij de titel van OPTOMETRIST.
In die tijd waren er velen die zich zo noemden, maar het is tegenwoordig een
” beschermde” titel. Dat geeft wel aan dat we te doen hebben met een vakman. In 1980 begon hij met zijn eerste zaak in Baarle-Nassau/Hertog. Als vakman en bekwaam OPTOMETRIST kon succes niet uitblijven. Het blijkt dat je gezichtsvermogen bij zo iemand in goede handen is. De mond op mond reclame en de tam, tam doen dan gewoon hun werk. In 1990 werd een 2e zaak geopend in Breda.
Ook de zaak in Baarle werd verbouwd en uitgebreid. En in 1999 werd de 3e zaak geopend in Turnhout. 

Als zoon van een oud-strijder heeft hij toch wel heel affiniteit met Polen. Hij heeft zitting in een Comité in Baarle-Nassau /Hertog voor de herdenking van de gevallenen. Hij is ook betrokken herdenkingen in Gdansk. En ook in België  bij een aantal dingen welke met Polen te maken hebben.
In 1995 heeft hij zijn vrouw in Polen leren kennen, waar hij in 1997 mee is getrouwd. Ze hebben een dochter van 6 jaar. Hij kreeg in 1999 van de Poolse Consul een oorkonde t.g.v. de herdenking van de bevrijding (55 j.) en was verbaasd dat deze zoveel van hem wist.

Loop gerust bij: “Czyżewski” binnen, informeren kost niets. Een ding weet ik zeker, dat u wordt ontvangen met echte Poolse gastvrijheid. Dat heeft hij van huis uit meegekregen van zijn beide ouders. De rest heeft hij zelf moeten doen.